בעלי נחלות במושבים ברחבי הארץ מעוניינים כבר שנים רבות לבצע הליך של מימוש זכות הקניין שלהם על ידי רישום זכויותיהם בנחלה בלשכת המקרקעין המחוזית. אך רק בשנים האחרונות הדבר אפשרי לביצוע וזאת בעקבות ההחלטה של רמ"י המאפשרת לבצע תהליך היוון נחלות על פי כללים שנקבעו מראש.
לצורך כך מתבצע תהליך מובנה הכולל את כל הפעולות הנדרשות על ידי אנשי מקצוע שונים כמו אדריכלים ומודדים שהם בעלי מיומנות רבה בתחום זה.
היוון נחלות הוא תהליך חדש יחסית וכיון שמדובר בהליך שהוא לעיתים מורכב וסבוך יש לבצע אותו בסיוע של עורכת דין שמתמקצעת בנישה זו. לא אחת במהלך הפעולות הנדרשות יש מהמורות בדרך ורק עו"ד יצירתית בעלת ניסיון רב מוצאת את הנתיבים הנכונים כדי לקדם את התהליך ולסיים אותו לשביעות רצונם של הלקוחות שהם בעלי הנחלות. תחילת הדרך מותנית בחתימה על הסכם חכירה לדורות כדי שהזכויות שלהם בחלקה א' יהיו רשומים בלשכת המקרקעין המחוזית.
על פי ההחלטה של רמ"י יש שני מסלולים לביצוע התשלומים הנדרשים:
מסלול א' – תשלום בשיעור 3.75%
תחשיב של אחוז זה שהוא על פי שווי חלקת המגורים בגודל 2.5 דונם וזאת עבור זכויות בנייה של 375 מ"ר. מי שבוחר לשלם על פי מסלול זה אינו זכאי להנחות גם אם המושב ממוקם גיאוגרפית באזור עדיפות.
במסלול היוון נחלות זה מתבצע ביטול של חיוב הרצף הבין דורי והדבר מאפשר לבני המשפחה לבנות שלוש יחידות מגורים בנחלה זו, בהיקף כולל של 375 מ"ר שטח בנוי בשלוש היחידות יחד.
בסיומו של ההליך במסלול זה, יקבלו בעלי הנחלה הסכם חכירה ישיר מול רשות מקרקעי ישראל לארבעה פרקי זמן של 49 שנים כל אחד מהם. מעבר לכך יוכלו בעלי הנחלה בעתיד לבצע תהליך של הפרדת מגרש מהנחלה וזאת אם בעלי הנחלה יעבירו תשלום בשיעור של % 29.25 .
מסלול ב' – תשלום בשיעור 33%
במסלול זה יש אפשרות לבעלי הנחלה לבצע היוון נחלות על ידי רכישה של מלוא הזכויות לבנייה וזאת עבור מגורים בחלקת המגורים שגודלה הוא 2.5 דונם.
באופציה זו: